Traumaverwerking

Traumaverwerking

We maken allemaal gebeurtenissen mee die overweldigend zijn. Gebeurtenissen die zo groot zijn dat ze niet direct in het bewustzijn opgenomen kunnen worden.  Als je heel jong bent en je wordt benaderd vanuit minachting, geweld of te maken hebt met seksueel misbruik kun je die ervaringen niet bewust mee maken. Je dissocieert, wat wil zeggen dat je jezelf opsplitst in kleine stukjes. De gevoelens van angst en pijn kunnen te groot zijn om vanuit het bewustzijn te verwerken. Je verschuift naar een andere bewustzijnstoestand.

Ik zelf heb als kind ervaren dat ik uit mijn lichaam ging en als het ware boven mezelf hing en naar mezelf keek. Ik reisde naar spirituele dimensies en zocht daar troost om de ervaringen die ik thuis meemaakte  aan te kunnen.

Ieder mens maakt gebeurtenissen mee die te overweldigend zijn maar is daar vaak niet bewust van. Als je als baby’tje niet de mogelijkheid gehad hebt om bij je moeder te zijn en alleen op een kamertje lag, je moeder overbelast was en niet energetisch met zichzelf en jou verbonden was, dan is dat voor een heel jong baby’tje traumatisch. Je voelt je verlaten en raakt in paniek omdat je totaal afhankelijk bent van de zorg die je moeder fysiek en emotioneel geeft. Je kunt die angst niet dragen die dat oproept en je dissocieert.

Ook als je gepest bent of geen aansluiting kon vinden bij leeftijdsgenootjes kan dat zeer traumatisch zijn . Of als je voor je ouders bent gaan zorgen en er niet genoeg aandacht was voor jou.  Zo zijn er tal van voorbeelden die misschien op het eerste gezicht helemaal niet traumatisch lijken. Als je werkelijk stil staat en onderzoekt, kan de waarheid aan het licht komen en de pijn verwerkt worden.

Bij mensen die al vanaf jonge leeftijd te maken hebben gehad met geweld en/of seksueel misbruik  kan de dissociatie nog sterker zijn. Ze ontwikkelen meerdere persoonlijkheden die ieder afzonderlijk een stukje van de pijn dragen. In veel gevallen is de persoon zelf die het misbruik heeft ondergaan daar niet bewust van.

Een trauma kan ook geactiveerd worden door een gebeurtenis in het hier en nu. Het verlies van een dierbare persoon op jonge leeftijd, een ongeluk of ziekte, verlies door geweld. De buschauffeur of winkelier die bedreigd wordt met een wapen. Het kunnen allemaal triggers zijn die angsten en pijn omhoog brengen en die in het moment te groot zijn om aan te kunnen. Dit kan zich uiten in slecht slapen, veel onrust, angst, depressie of steeds terugkerende herinneringen aan wat er gebeurd is. ook in je partnerrelatie of in het contact met andere mensen kun je getriggerd worden en komen angsten omhoog.

Ieder van ons gaat op zijn of haar manier om met de gebeurtenissen. Wat universeel is dat de schrik te groot is om aan te kunnen en dat er een vorm van dissociatie optreed.  Gelukkig kun je die gebeurtenissen verwerken en kan het je verder helpen in je ontwikkeling als mens.

Ik help je er graag mee. Als je nog vragen hebt stel ze gerust. Bel of mail me.