De perfecte man bestaat niet of wel?

 

Ik stond bij de kassa van een supermarkt. Een jongetje van ongeveer vier jaar hielp me mijn boodschappenmandje op de andere mandjes zetten. Zijn vader reageerde boos en vond het niet nodig dat het jongetje me hielp. Ik zag hoe het jongetje schrok, en hoe zijn oogjes naar boven draaide. Hij ging geschrokken een eindje verderop staan terwijl zijn vader de boodschappen opruimde en ondertussen zijn zoon nog wat afkeurende woorden toe riep. Op dat moment stond ik voor een keuze. Hoe zou ik reageren? Ik besloot op dat moment de vader niet te veroordelen maar stelde me in, om liefde en begrip voor hem te voelen. Misschien voelde hij zich wel erg belast en had hij allerlei problemen, thuis, of op zijn werk. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als deze man aandacht zou krijgen en mocht delen en voelen wat er allemaal in hem leefde. Hoe zou het zijn als hij contact zou maken met dat jongetje van vier in hem zelf. Hoe zou de wereld er dan( voor hem) uit gaan zien. Wat voor invloed zou dat hebben op zijn partner, zijn kinderen en zijn omgeving?

 

vader-zoon

Mannen en hun pijn

We zijn gewend en opgevoed niet te voelen. Onze vaders waren harde werkers of afwezige vaders belast met hun eigen verleden. In relaties wordt ons vaak verweten dat we afgesloten zijn en ons niet goed kunnen uiten. Daardoor voelen we ons geïsoleerd, eenzaam of onwaardig. Zoeken ons heil in verslavingen, gaan vreemd of trekken ons terug, gaan hard werken om maar niet te hoeven voelen hoe eenzaam we ons van binnen voelen. Het rationele, oplossingsgericht, onpersoonlijke het grenzen stellen, recht op je doel af gaan zijn belangrijke kwaliteiten die we als mannelijk bestempelen. Terwijl een moeder ruimte geeft aan haar kinderen is het de vader(energie) die stop zegt en begrenst. Dit biedt veiligheid en structuur.

De echte man

Als mannen gevoelig en kwetsbaar moeten of willen zijn kan het lijken alsof er iets mis is met hoe ze als man zijn. Ze willen veranderen en tegemoet komen aan de verwachtingen die vrouwen aan hen stellen. Omgekeerd is het zo dat mannen die al gevoelig zijn, krachtige mannen willen zijn omdat ze zich te kwetsbaar, te open en grenzeloos opstellen. In beide gevallen is de sleutel, aanvaarding van waar je bent. Je bent al goed als man en er is niks mis met je. Je hoeft niet je best te doen om te veranderen. Die verandering ontstaat door de kwaliteiten die er zijn te omarmen en te aanvaarden.

Gevoelige man

Ben je erg rationeel en leef je veel in je hoofd veroordeel dat dan niet. Ga langzamerhand ervaren dat er meer is dan je hoofd alleen en leer contact maken met je lichaam. Ga eens na wat jou raakt of ontroert. Waar worstel je mee? Er is bijna een soort mythe ontstaan dat vrouwen beter kunnen voelen dan mannen. Als man ga je dan minderwaardig voelen. Is het niet zo dat je allerlei ideeën hebt hoe je als man behoort te zijn en te gedragen? Uit angst er niet bij te horen of afgeschilderd te worden als watje of haantje. Waar komen die ideeën vandaan? Zijn ze wel van jou?

Jaren lang was ik op zoek. Ik was zo gevoelig en kwetsbaar. Ging mannengroepen doen met allerlei rituelen. Voelde de pijn en het gemis van een vader. Ik leerde er veel, maar ging me niet meer man voelen. Ik zat nog vast aan het beeld van een krachtige man. Er kwam een moment dat ik het doorzag. Ik ben een man en dat is goed. Ik hoef aan geen enkel beeld te voldoen. Het enige wat nodig is mezelf leren kennen en aanvaarden. Terugkeren in mezelf. Ik leerde grenzen stellen, ruimte in te nemen op mijn eigen manier. Mezelf serieus nemen en op waarde schatten. Dat kleine onzekere jongetje in mij leerde ik kennen met al zijn gevoelens en zijn zoeken naar die vader die er niet was. Het voelen van het gemis en daarmee verbinden bracht me in contact met mijn eigen kracht en liefde.

Bewuste mannen en vrouwen

Ik denk dat het belangrijk is dat we onze kinderen niet zien als verlengstuk of opvulling van onze eigen onverwerkte pijn. Zonen die door hun moeder gezien en gebruikt worden als vervanging van hun eigen gemiste partner kunnen niet opgroeien tot volwassen en gezonde mannen. Ze zullen zich verplicht voelen voor hun moeder te zorgen ten koste van zichzelf. Onbewust zullen ze diepgewortelde zelfhaat voelen en woede naar de vrouwen om hun heen. Voor dochters en vaders geldt natuurlijk hetzelfde.

Aanwezige vaders kunnen een voorbeeld voor hun zonen zijn en ze helpen los te komen van het kind en moederband, zodat ze zelfstandig, op eigen benen in hun kracht kunnen staan. Met liefde, warmte en respect voor de vrouwen om hun heen. Als moeder en vrouw onderzoek liefdevol in hoeverre je eigen gemis aan liefde projecteert op je zonen of man. Wat moeten ze jou geven en waar moeten ze aan voldoen? Vrouwen dienen ook bewust te worden van patronen die de man klein en afhankelijk houden wat leidt tot angst en agressie en machtsongelijkheid. Ook wij mannen moeten leren onze pijn niet op de vrouwen om ons heen te projecteren. Erken het behoeftige en hulpeloze jongetje in jezelf en ga er zorg voor dragen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen pijn.

Wees moedig

Een man mag huilen, hij hoeft niet altijd sterk te zijn. Welke mannen hebben de moed om gevoelig en kwetsbaar te zijn en doorbreken de stilte? Toon je kracht door te laten zien wat er in je leeft. Doe dit met liefde voor jezelf en de ander. Maak tijd vrij om te zijn in plaats van te doen. Voor een liefdevolle wereld is een gezonde verbinding nodig tussen mannen en vrouwen die begint bij het erkennen en verwerken van de eigen kinderpijn en liefde voor jezelf.

Liefdevolle groet,   Rene

Hoger doel

Hoger doel

Waarom ben je hier op aarde?

Wat is de volgende stap in je leven?

Hoger doel is altijd een doel wat ten goede komt aan jezelf en anderen en de wereld om je heen.

Als je vervloeid raakt met je kinderpijn dat kan het lijken alsof het leven zinloos is en geen betekenis heeft voor je. Er is geen inzicht in de betekenis van wat er zich in je leven afspeelt.

Het belangrijkste doel van het hier zijn op aarde is het jezelf leren kennen. Ontwaken wordt het ook wel genoemd. Je ontwaakt om je te verbinden met datgene wat groter is dan jezelf ( je ego). Heel simpel gezegd je leert jezelf kennen als een bron van liefde. Zweverig gezegd hè ·. Want hoe vaak voel je helemaal niet liefdevol. In plaats daarvan voel je verdriet, eenzaamheid, uitzichtloosheid, angsten en ga zo maar door. Door al die gevoelens te aanvaarden stapje voor stapje en daar mag je best je hele leven over doen ( helpt je ook om uit de angst te komen dat je niet genoeg tijd hebt of dat je sneller moet gaan of beter je best moet doen), kun je momenten gaan ervaren waarin je de liefde in jezelf kunt gaan voelen. Let eens op die momenten waarop je gelukkig voelt of dat je hartje warm wordt of dat je een fijn gevoel ervaart, dankbaar kunt zijn of verwonderd omdat je in de ogen kijkt van een jong baby’tje of geniet van de schoonheid van de natuur.

Als je nog niet bewust bent van je hoger doel neem dan de tijd rustig te gaan zitten en stel jezelf de vraag; Waarom ben ik hier op aarde? Wat is mijn hoger doel? Vaak is het iets wat voor jou vanzelfsprekend is en waar je op een of andere manier al mee bezig bent. Het kan fijn zijn het bewust onder woorden te brengen zodat het je richting geeft in je leven. Verwacht niet direct een antwoord maar stel die vraag zo af en toe en langzamerhand krijg je antwoord in een of andere vorm. Blijf alert en wakker.

Liefdevolle groet,  Rene

Liefde voor je Zelf

Liefde voor je Zelf.

Toen ik veel mediteerde en allerlei cursussen volgde om bewust te worden van de hogere dimensies maakte ik prachtige reizen in mijn geest. Mijn grootste verlangen, liefde zijn en uitstralen. Na enige jaren merkte ik dat ik steeds onrustiger werd en bleef zoeken. Ik raakte steeds meer vervreemd van mezelf en kon moeilijker in mezelf zijn en rust vinden. Ik was de verbinding met mezelf en de onverwerkte pijn die er nog steeds was, maar nu onbewust, kwijt. Langzamerhand leerde ik bewust te worden van mijn emoties, gevoelens, lichaam en alles wat daar in huist. Ik leerde mijn pijn erkennen, mij angsten, verdriet en woede te voelen. Alle facetten van mezelf wilde ik leren kennen en aanvaarden.

Het leren voelen van je gevoelens en emoties is een belangrijke stap. Het gaat hierbij om bewustzijn en niet het uitleven van je gevoelens. De volwassene en de gevoelens, overtuigingen van het niet geheelde kind leren kennen. De liefdevolle volwassene is zonder oordeel en kijkt vanuit zachtheid en liefde naar de pijn van het gekwetste kind en heeft een hoger inzicht over de betekenis van wat je door maakt.

Als de pijn te groot wordt, je teveel belast of verstoord raakt, verlies je vaak het bewust zijn en wordt je het kindgevoel. Er is dan geen waarnemer of volwassene die de pijn draagt, opvangt en er zorg voor draagt.

Voorbeeld: Je vind dat de ander jou aandacht moet geven en voelt je eenzaam omdat je het gevoel hebt dat er niemand is die van je houd of je belangrijk vind. De ander is nu verantwoordelijk voor hoe je voelt en je denkt dat als die ander nu jou die aandacht geeft je gelukkig zult zijn. Het kan dat de ander je de aandacht geeft waar jij naar verlangt en dat voelt natuurlijk fijn en daar is niks mis mee. Als die aandacht er niet ( meer) is en je gaat de pijn voelen van het kleine meisje of kleine jongetje in jou dan is er liefde en aandacht nodig van jou. Liefdevol zien dat er een kindgevoel aangeraakt is. Dan vanuit begrip en zachtheid je verbinden met dat kleintje in jou zodat het zich geborgen en geliefd kan voelen bij jou.

Meestal is er hulp van buitenaf nodig, omdat je niet de erkenning en de zorg als kind gekregen hebt die je nodig had. Door de opvang en het contact kun je bewust worden van je kinderpijn, zodat de liefdevolle volwassene zich kan gaan ontwikkelen en je groeit naar een hoger bewustzijn.

Liefdevolle groet,  Rene

 

Hoe kies ik mijn partner? Afhankelijkheid in relaties.

love-1375481_1280

 

 

 

 

Hoe kies ik mijn partner?

Als ik om me heen kijk zie ik steeds meer relaties uit elkaar vallen. Waar dient dit alles voor? Zouden al die worstelingen en strijd dan toch een bedoeling hebben. En waarom gaan mensen uit elkaar en herhalen ze in de volgende relatie weer dezelfde lessen? Er zijn verschillende krachten werkzaam. De ziel kiest een partner uit waarbij de uitdaging zo groot mogelijk is en is afgestemd op de mogelijkheden die je hebt. Dit kan ook te maken hebben met een vorig leven waarin onuitgewerkte zaken nog afgemaakt dienen te worden. Al het leven moet uiteindelijk terugkeren naar de bron en in harmonie zijn. Iedere relatie zal uiteindelijk in evenwicht en liefde moeten zijn.

 

Wat gebeurd er in een relatie als hogere en lagere afstemming samenkomen?

Waarom kiezen we nu juist die ene persoon als onze partner en wat gebeurd er als hogere en lagere afstemming samenkomen? Ieder van ons komt met een blauwdruk naar de aarde. Dat wil zeggen dat je gedurende al je levens je geestelijk ontwikkeld. Het doel van al die levens is om jezelf in alle facetten te leren kennen en te leren liefhebben.  En waar wordt je het meest uitgedaagd? In je relaties met mensen en met name in je partnerrelatie.

In onze relaties trekken we meestal een partner aan die of verder (hoger) of minder (lager) geestelijk ontwikkeld is als wijzelf.  Het een is niet beter dan het ander, het is meer een manier om het uit te leggen. Meestal liggen hier karmische wetten aan ten grondslag.

Als hoger afgestemde wordt je uitgedaagd om de ziel die nog minder ver ontwikkeld is geestelijk op te trekken. Het vraagt veel bewustzijn en zelfreflectie omdat de triggers waarmee je te maken hebt groot zijn. Als hoger afgestemde bezit je een diep en verfijnd voelen en een lagere trilling veroorzaakt storing en raakt eigen onverwerkte pijn aan.  Het kan gebeuren dat je door de trilling van de ander mee afdaalt en jezelf in je verfijnde afstemming kwijtraakt. Vaak wordt je ook geconfronteerd met diepere angsten omdat je zelf leeft in een verfijnde afstemming.

Als lager afgestemde heb je de kans te leren en te groeien naar een hogere graad van afstemming, mits je partner bewust is van het hogere doel van de relatie. Ook de lagere graad krijgt te maken met triggers. Hoog afgestemde zielen kunnen hoge eisen hebben, perfectionistisch zijn en verstoord raken door grovere energieën. Door de hogere trilling wordt ook alles wat nog in lagere trilling is aangeraakt. Onverwerkte pijn uit dit en vorige levens wordt aangeraakt om geheeld te worden.

De kracht van het innerlijk kind.

Onverwerkte pijn uit dit en vorige levens doet mee in de partnerkeuze. Het behoeftige kind en het verlangen naar eenwording met de ander, compleet te voelen is een belangrijke drijfveer in de keuze van een partner. Het gemis uit de kindertijd wil vervuld worden. Na verloop van tijd merk je dat je partner lijkt op je vader of je moeder en precies die pijnpunten aanraakt die voor jou het meest kwetsbaar zijn.  Je voelt je verraden. Dat juist je partner aan wie je vertrouwen hebt gegeven , je beschaamd, vernederd of kwetst. Langzamerhand trek je terug of gaat juist de strijd aan met als gevolg dat je steeds minder verbonden voelt met jezelf en de ander.

De kracht van het innerlijk kind is groot. Als er een sterk gemis is wil je graag dat de ander veranderd. Ook al weet je met je hoofd dat het zo niet werkt. Hoe vaak treed dit verlangen toch op? Ik wil in liefde zijn zeg je, ik ben een spiritueel persoon en het volgende moment loop je te schreeuwen of je vervalt in de rol van behager of criticus. Eronder ligt je pijn van het gekwetste kind.  Velen van ons zijn zich niet bewust van de vervloeiing ( identificatie) waarin ze leven. Onbewust denk je, ik heb er toch recht op. Ik verdien liefde, ik ben het toch waard. Maar ben je bewust van dat kleine meisje of jongetje die zich onwaardig voelt, zichzelf slecht vind of niet de moeite waard ?

Liefdevol naar jezelf.

Bewust zijn is de eerste stap.  De weg naar zelfstandigheid is het leren aanvaarden en voelen van delen in jou die nog afhankelijk zijn. Contact maken met je angst voor verlating of voelen dat je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Liefdevol aanvaarden dat die gevoelens in je zijn en er zorg voor gaan dragen. Het zijn onverwerkte stukjes uit je kindertijd die  er toen niet konden zijn. Het je ermee verbinden maakt dat je stapje voor stapje loskomt uit afhankelijkheidsrelaties en er ruimte komt voor echt contact.

Hoe vaak hoor ik niet het oordeel over afhankelijkheid in relaties. Je moet leven vanuit de bron en zelfstandigheid. Voor velen is dit een veel te hoog doel en komen in zelfverwijt en oordeel. Ik doe het niet goed want ik ben afhankelijk. Erken het eerst. Dat je afhankelijk mag zijn. Dat is de weg naar volwassenheid en zelfstandigheid. Je aanvaard jezelf zoals je bent. Je leert liefdevol te zijn naar jezelf.

Luisteren.

Je kunt dit alleen doen of met je partner. Als je samen erkent dat je in een afhankelijkheidsrelatie bent kun je elkaar gaan helpen om te groeien naar een liefdevolle en gezonde relatie waarin ieder op eigen benen staat. Dit doe je door te luisteren en de kwetsbaarheid van jezelf en de ander te aanvaarden . Dat je luistert naar de pijn van de ander zonder dat je het hoeft op te lossen.

Zoals mijn begeleider eens zijn ; je gaat niet alleen een relatie aan met je partner maar ook een relatie aan met de getraumatiseerde kinderen in je partner.

Het geestelijk denken.

Als je in de pijn zit naar elkaar dan raakt je geestelijk denken vertroebeld. Je kunt de ander niet meer zien zoals hij werkelijk is en je projecteert je gevoelens op hem of haar. Neem dan eerst tijd voor jezelf en maak contact met je eigen pijn en erken het. Wordt zachter en stem je vanuit die zachtheid af op wat je voelt en ervaart.

Het geestelijk denken kijkt vanuit liefde, begrip en ziet de ander zoals hij is. Er is geen oordeel. Er is wel een scherp inzicht en bewustzijn over de betekenis van de relatie waarin je bent. Je ziet het hoger plan van je relatie.

Liefdevolle groet,  Rene

 

 

 

 

 

 

Hoogevoeligheid en angst

Hooggevoeligheid en geestelijke angst

protect-1195670_1280

Angst kent iedereen. Bang voor een gesprek, bang voor oordelen of de angst voor verlies, angst voor spinnen, bang om naar buiten te gaan.  Angst wordt nog vaak als iets negatiefs gezien. Angst is geen liefde. En het klopt vanuit angst gebeuren er vreselijke dingen.  Angst op zich is niet negatief of positief. Het is een van de gevoelens die we hebben.

Ik heb jarenlang intense angsten gekend. Angst werd paniek en ik kon een jaar lang nauwelijks naar buiten. de angst verlamde me waardoor ik alleen nog op bed kon liggen en proberen te overleven. De angsten en paniek bleven nog ruim drie jaar mijn leven beheersen. Wanhopig was ik soms omdat het me niet lukte er mee om te gaan. Menigmaal was de paniek sterker dan ik zelf, wat er zelfs toe leidde dat ik meerdere malen teveel medicijnen slikte met als gevolg ziekenhuisopnames. Als therapeut wist ik wel dat het er om gaat je angsten te aanvaarden en onder ogen te zien. Kijk de draak in de ogen zoals in het boeddhisme gezegd wordt. Makkelijker gezegd dan gedaan als de angsten zo sterk en diep zijn.

Door mijn hooggevoeligheid en geestelijke afstemming beleefde ik alles veel intenser dan de gemiddelde mens. Ik leerde dat bepaalde angsten veel dieper zijn dan anderen. De angsten die verband hielden met het hier zijn op aarde waren het sterkst. Als ik naar binnen ging en me afstemde op de angst ervoer ik een angst die groter was dan alle anderen. Je kunt het bestaansangst noemen.

Ik wil het wat nauwkeuriger verwoorden. Als je als babytje op aarde komt ben je nog verbonden met een heel ijle sfeer. Een liefdessfeer waar je vandaan komt. Een sfeer waar je ten diepste mee verbonden bent.  We kennen allemaal wel de vertedering en een gevoel van ontzag en verwondering als we een pasgeboren babytje in de armen hebben. Nog helemaal in zichzelf en omhult door een stille en serene sfeer. Moeders die hun zwangerschap bewust mee maken hebben zijn ook opgetrokken in die serene en heilige sfeer.

De aarde en de mensen om ons heen zijn echter niet zo verfijnd en ijl afgestemd waardoor er al vroeg een storing ontstaat en dat roept angst op bij het heel jonge babytje. Ik noem dat zelf geestelijke angst omdat die angst nog nauw verbonden is met de geestelijke wereld.

In mijn jaren dat ik angst en paniek ervoer leerde ik die geestelijke angst steeds beter kennen en leerde me er ook op af te stemmen. Je herkent misschien wel de schrik als je te maken krijgt met mensen die grof zijn of als je te maken krijgt met geweld. Die schrik kan diep naar binnen slaan. Deze angst raakt aan geestelijke angst. Ook de spanning die je ervaart als je met mensen bent die niet zo gevoelig zijn als jij heeft verbinding met de angst van dat heel jonge babytje.  Dat babytje leeft nog in jou en mij en reageert op je omgeving.

Veel mensen die hooggevoelig zijn, raken snel verstoord en overprikkeld, voelen zich onzeker en gaan twijfelen aan zichzelf. Ze zijn zich vaak niet bewust van de angst die verbonden is met de geestelijke wereld. Ze proberen van alles om die angst niet te hoeven voelen of schermen zich af dmv visualisaties. Ik heb dat ook allemaal gedaan. Heb periodes gekend waarin ik veel vertoefde in de spirituele wereld. Besef nu dat het een manier was om te overleven en mijn angsten die toen nog onbewust waren te voelen.

Wat mij geholpen heeft om te gaan met mijn angsten en paniek is het besef dat er verschillende angsten zijn. De angst van het kwetsbare jongetje of meisje is heel anders dan de angst van een heel jong babytje. Het gaat erom dat je zowel leert de angst van het kind en het babytje in jou te omarmen en je ermee te verbinden. Dat kan pas als er onderscheid is tussen jou en de angst. Er is gewaarzijn en er is een volwassene die op een zachte en tedere manier het kind of het babytje tegemoet treed. Vanuit liefde en begrip. Je probeert je werkelijk in te leven in de angsten die er zijn en langzamerhand ontstaat er een steeds dieper begrip en inzicht. Hierdoor kun je met je angsten zijn en ook de diepere  geestelijke betekenis ervan gaan ervaren . Angst hoeft niet meer weg en is niet zoals vaak beweerd word een slechte raadgever. Het brengt je dichter bij jezelf.

Accepteren is dus een voorwaarde. En hulp is onontbeerlijk. Iemand die meehelpt om je te kunnen steunen in periodes dat de angst te groot en te zwaar is. Zodat je stapje voor stapje kunt leren je angst te dragen. Geleidelijk aan vind er een transformatie plaats. De volwassene in jou leert liefdevol te zijn naar je angsten zodat er ruimte komt voor licht en liefde.

Liefdevolle groet, Rene Henken

Dit artikel is geplaatst in : http://www.nieuwetijdskind.com/hooggevoeligheid-en-angst/#comment-265656