De perfecte man bestaat niet of wel?

 

Ik stond bij de kassa van een supermarkt. Een jongetje van ongeveer vier jaar hielp me mijn boodschappenmandje op de andere mandjes zetten. Zijn vader reageerde boos en vond het niet nodig dat het jongetje me hielp. Ik zag hoe het jongetje schrok, en hoe zijn oogjes naar boven draaide. Hij ging geschrokken een eindje verderop staan terwijl zijn vader de boodschappen opruimde en ondertussen zijn zoon nog wat afkeurende woorden toe riep. Op dat moment stond ik voor een keuze. Hoe zou ik reageren? Ik besloot op dat moment de vader niet te veroordelen maar stelde me in, om liefde en begrip voor hem te voelen. Misschien voelde hij zich wel erg belast en had hij allerlei problemen, thuis, of op zijn werk. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als deze man aandacht zou krijgen en mocht delen en voelen wat er allemaal in hem leefde. Hoe zou het zijn als hij contact zou maken met dat jongetje van vier in hem zelf. Hoe zou de wereld er dan( voor hem) uit gaan zien. Wat voor invloed zou dat hebben op zijn partner, zijn kinderen en zijn omgeving?

 

vader-zoon

Mannen en hun pijn

We zijn gewend en opgevoed niet te voelen. Onze vaders waren harde werkers of afwezige vaders belast met hun eigen verleden. In relaties wordt ons vaak verweten dat we afgesloten zijn en ons niet goed kunnen uiten. Daardoor voelen we ons geïsoleerd, eenzaam of onwaardig. Zoeken ons heil in verslavingen, gaan vreemd of trekken ons terug, gaan hard werken om maar niet te hoeven voelen hoe eenzaam we ons van binnen voelen. Het rationele, oplossingsgericht, onpersoonlijke het grenzen stellen, recht op je doel af gaan zijn belangrijke kwaliteiten die we als mannelijk bestempelen. Terwijl een moeder ruimte geeft aan haar kinderen is het de vader(energie) die stop zegt en begrenst. Dit biedt veiligheid en structuur.

De echte man

Als mannen gevoelig en kwetsbaar moeten of willen zijn kan het lijken alsof er iets mis is met hoe ze als man zijn. Ze willen veranderen en tegemoet komen aan de verwachtingen die vrouwen aan hen stellen. Omgekeerd is het zo dat mannen die al gevoelig zijn, krachtige mannen willen zijn omdat ze zich te kwetsbaar, te open en grenzeloos opstellen. In beide gevallen is de sleutel, aanvaarding van waar je bent. Je bent al goed als man en er is niks mis met je. Je hoeft niet je best te doen om te veranderen. Die verandering ontstaat door de kwaliteiten die er zijn te omarmen en te aanvaarden.

Gevoelige man

Ben je erg rationeel en leef je veel in je hoofd veroordeel dat dan niet. Ga langzamerhand ervaren dat er meer is dan je hoofd alleen en leer contact maken met je lichaam. Ga eens na wat jou raakt of ontroert. Waar worstel je mee? Er is bijna een soort mythe ontstaan dat vrouwen beter kunnen voelen dan mannen. Als man ga je dan minderwaardig voelen. Is het niet zo dat je allerlei ideeën hebt hoe je als man behoort te zijn en te gedragen? Uit angst er niet bij te horen of afgeschilderd te worden als watje of haantje. Waar komen die ideeën vandaan? Zijn ze wel van jou?

Jaren lang was ik op zoek. Ik was zo gevoelig en kwetsbaar. Ging mannengroepen doen met allerlei rituelen. Voelde de pijn en het gemis van een vader. Ik leerde er veel, maar ging me niet meer man voelen. Ik zat nog vast aan het beeld van een krachtige man. Er kwam een moment dat ik het doorzag. Ik ben een man en dat is goed. Ik hoef aan geen enkel beeld te voldoen. Het enige wat nodig is mezelf leren kennen en aanvaarden. Terugkeren in mezelf. Ik leerde grenzen stellen, ruimte in te nemen op mijn eigen manier. Mezelf serieus nemen en op waarde schatten. Dat kleine onzekere jongetje in mij leerde ik kennen met al zijn gevoelens en zijn zoeken naar die vader die er niet was. Het voelen van het gemis en daarmee verbinden bracht me in contact met mijn eigen kracht en liefde.

Bewuste mannen en vrouwen

Ik denk dat het belangrijk is dat we onze kinderen niet zien als verlengstuk of opvulling van onze eigen onverwerkte pijn. Zonen die door hun moeder gezien en gebruikt worden als vervanging van hun eigen gemiste partner kunnen niet opgroeien tot volwassen en gezonde mannen. Ze zullen zich verplicht voelen voor hun moeder te zorgen ten koste van zichzelf. Onbewust zullen ze diepgewortelde zelfhaat voelen en woede naar de vrouwen om hun heen. Voor dochters en vaders geldt natuurlijk hetzelfde.

Aanwezige vaders kunnen een voorbeeld voor hun zonen zijn en ze helpen los te komen van het kind en moederband, zodat ze zelfstandig, op eigen benen in hun kracht kunnen staan. Met liefde, warmte en respect voor de vrouwen om hun heen. Als moeder en vrouw onderzoek liefdevol in hoeverre je eigen gemis aan liefde projecteert op je zonen of man. Wat moeten ze jou geven en waar moeten ze aan voldoen? Vrouwen dienen ook bewust te worden van patronen die de man klein en afhankelijk houden wat leidt tot angst en agressie en machtsongelijkheid. Ook wij mannen moeten leren onze pijn niet op de vrouwen om ons heen te projecteren. Erken het behoeftige en hulpeloze jongetje in jezelf en ga er zorg voor dragen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen pijn.

Wees moedig

Een man mag huilen, hij hoeft niet altijd sterk te zijn. Welke mannen hebben de moed om gevoelig en kwetsbaar te zijn en doorbreken de stilte? Toon je kracht door te laten zien wat er in je leeft. Doe dit met liefde voor jezelf en de ander. Maak tijd vrij om te zijn in plaats van te doen. Voor een liefdevolle wereld is een gezonde verbinding nodig tussen mannen en vrouwen die begint bij het erkennen en verwerken van de eigen kinderpijn en liefde voor jezelf.

Liefdevolle groet,   Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *