De magische keuken 

Zoals jullie wellicht al weten ga ik ervan uit dat we allemaal een meervoudige persoonlijkheid hebben. Het concept van een meervoudige persoonlijkheid bied mogelijkheden en perspectief in de relaties de je hebt.  Ik zal in dit artikel over partner of relatie spreken maar het is toepasbaar in elke situatie waarin je met mensen te maken hebt. In een partnerrelatie of hechte vriendschap is het echter nog belangrijker om goed te snappen wat het betekend om te maken te hebben met verschillende persoonlijkheden ( subpersonen) in jezelf en de ander.

Hoe komt het dat je het ene moment verliefd bent en de persoon die je ontmoet hebt de perfecte persoon lijkt te zijn en enige tijd later( maanden of jaren) een vreemde voor je is die je niet begrijpt?

Vaak zijn we onbewust als het om relaties gaat. We beseffen niet dat we geleid worden door verlangens, gevoelens die enerzijds vanuit een zuivere liefdesbron komen en anderzijds beïnvloed worden door onze onverwerkte kindstukjes. We hopen dat onze eenzaamheid, ons gevoel van minder waard voelen, de leegte in onszelf opgevuld kan worden door de ander. Heb je wel eens afgevraagd welk deel in jou de relatie begonnen is. Misschien was het jouw verlaten kind dat op zoek ging naar geborgenheid of iemand die een sterke krachtige man zocht zodat je veilig voelt. Er zijn allerlei redenen om een relatie te beginnen.  En dat is prima, want een relatie is een geschenk en kan je grootste leraar zijn.Het bied je de kans om te leren geven. Het is een proces waarin je leert van elkaar te houden. Echter vaak gaat het anders dan we verwachten en zijn we teleurgesteld, boos, verdrietig en snappen niet waarom het niet lukt. We gaan twijfelen aan onszelf en vragen ons af: ben ik wel goed genoeg of we denken dat het aan de ander ligt. Als hij/zij zou veranderen. Zo houden we ons gevangen.

Belangrijke regels als je een relatie begint of hebt?

We zijn hier op aarde om te leren. Iedere relatie en vooral de relatie met je partner raakt al je onverwerkte gevoelens aan. In een relatie komen je angsten omhoog.  Liefde brengt alles omhoog wat tegengesteld aan liefde is.

Jij en je partner bestaan uit verschillende persoonlijkheden en die gaan een relatie met elkaar aan. Je kiest vaak een partner die tegengesteld is aan jezelf. Een partner die ook karaktereigenschappen met zich meedraagt die je onbewust doen denken aan je vader en moeder.  Het is goed geregeld want het daagt je uit om al die stukjes in jezelf die nog niet ontwikkeld of verstoten zijn onder ogen te gaan zien zodat je een vollediger mens kunt worden.  Het bied je de mogelijkheid jezelf lief te hebben en jezelf te leren kennen. Het is de weg naar bewustzijn en een liefdevolle wereld.

Ik kom nog even terug op de vraag waardoor het komt dat je partner na verloop van tijd een vreemde wordt en de persoon wordt waarmee je niet meer de intimiteit ervaart zoals dat was in het begin van jullie relatie. Vaak is dit een geleidelijk proces. Je bent onbewust van de delen in jou die reageren op de ander. Je begint de relatie met een lieve zorgzame man of een stoere krachtige persoon en op een bepaald moment krijg je te maken met een woedend iemand of ga je ergeren aan de slordigheid en niet zorgzaamheid van de ander. Je voelt je in de steek gelaten. Die gevoelens uit je niet. Je gaat meer werken of meer buitenshuis activiteiten ondernemen.  Of je word boos op je partner omdat je het contact en de intimiteit mist. Vervolgens word je partner nog stiller en trekt zich terug. Je beseft niet dat hier allerlei onverwerkte pijn en kinderen in jou aangeraakt worden en dat je gaat reageren vanuit die pijn. Heel menselijk. Er kan iets veranderen op het moment dat je erkent dat er een bepaald deel in jou geraakt word. Je ziet dat niet jij degene bent die zich in de steek gelaten voelt maar dat het een kindje of deel in jou is. Dit kindje leeft al heel lang in jou en voelde zich nooit gezien door papa of mama en had zich teruggetrokken in jou.  Je partner raakt dit gevoel aan. Nu is er de mogelijkheid om voor dit kind te gaan zorgen. Het is van jou en mag in jou zijn.

Er zijn talloze interacties tussen de verschillende persoonlijkheden in jou en de ander. Het is belangrijk om die interacties te leren kennen. Het bied je de mogelijkheid om voor jezelf te zorgen en ook te zien dat als jouw partner, verdrietig, boos, alleen voelt je hem of haar kunt helpen.  Zo leer je jezelf en elkaar steeds meer kennen. De meest kwetsbare delen kunnen zich veilig gaan voelen waardoor jullie intimiteit zich verdiept.  Het is een proces.

De magische keuken

Stel je eens voor dat je een keuken geërfd hebt van je ouders waar je alle soorten en hoeveelheden voedsel kunt vinden die je wilt hebben. Je ouders gaven je altijd genoeg en jij doet hetzelfde met jouw kinderen. Ze zijn gelukkig want ze houden van jouw eten. Jouw eten is voedend en ze eten nooit teveel of slecht voedsel. Jou kinderen voelen zich waardevol en ze hebben geen ruzie want ze weten dat er genoeg eten is. Je geeft ook vrijelijk eten aan anderen, vrienden, buren en mensen die het nodig hebben.

Dan op een dag klopt er een man aan je deur en die bied jouw kinderen een pizza en snoep aan als zij voor hem willen zorgen. Omdat jij en je kinderen genoeg hebben en je ziet dat hij niet goed voor zichzelf en zijn kinderen zorgt zeg je nee, dank je wel.

Een andere dag klopt er iemand anders aan. Hij lijkt op jou. Hij heeft ook veel kinderen die hij genoeg te eten geeft en die gelukkig en tevreden zijn. Hij voelt zich aangetrokken tot jouw keuken maar heeft het eten niet nodig. Zijn kinderen vinden het heerlijk om met jouw kinderen te spelen.

Je nodigt hem uit om in jouw huis te komen wonen en jullie houden van elkaars eten. Alle kinderen houden van de verschillende menu’s die nu uit jouw keuken komen.

Stel je nu eens voor dat je in een ander huishouden woont. Je bent heel arm en je hebt niet genoeg eten voor je kinderen. Omdat ze dood aan het gaan zijn, de jongste en zwakste van je kinderen huilt heel de tijd en smeekt je om iemand te vinden die hun helpt. Hun wanhoop maakt je gek en je sluit ze op in de kelder zodat je ze niet heel de tijd hoort en je niet steeds opnieuw herinnerd wordt aan hun pijn en behoeftigheid. Dat is de manier waarop je ouders je geleerd hebben om problemen met kinderen op te lossen.

Hoe je ook probeert om het geklaag van deze jonge kinderen te negeren, je hoort ze nog steeds. Hun nood is zo hoog dat ze constant ergens achterin je hoofd hoorbaar zijn. Sommige kinderen raken het vertrouwen kwijt dat je voor hen kunt zorgen. Ze gaan zich verantwoordelijk voelen en gaan zich gedragen als een ouder.  Ze moedigen je aan harder te werken, proberen de kleintjes te kalmeren en gaan op zoek naar voedsel.  De ouderen kunnen deze verantwoordelijkheid niet aan en ze worden rigide en willen de controle hebben. Ze zijn steeds kritisch op jouw gewoonten en hoe je gedraagt. Een ze gebruiken enorm veel energie om ervoor te zorgen dat de kinderen in de kelder onopgemerkt blijven.

Als de pizzaman met pizza en snoep naar jouw huis komt dan ruiken de kinderen uit de kelder het eten al voordat hij er is. Ze worden gek van vreugde met het vooruitzicht dat ze kunnen eten en bevrijd worden uit hun gevangenis.  Ze idealiseren de pizzaman en willen alles doen om hem te behagen. Jij en de oudere kinderen zijn hongerig, uitgeput en onder de indruk hoe gelukkig deze pizzaman de kinderen uit de kelder laat voelen. De mogelijkheid doet zich voor om niet langer met de jongere kinderen te maken hebben. In plaats daarvan laat je ze zich hechten aan iemand anders.

Ook al heeft de pizzaman wat slechte gewoontes en is zijn eten van slechte kwaliteit. Jij en de oudere kinderen zijn het erover eens om aan zijn emotionele behoeften tegemoet te komen in ruil voor regelmatig te eten krijgen. Hij blijkt soms gewelddadig te zijn of verwaarloost de kleintjes, maar je kinderen zijn bang dood te gaan en weer terug te moeten in de kelder. Ook al word hij steeds gieriger met zijn eten de jongere kinderen zijn eraan verslaafd. Iedere keer als jij voorstelt om hem eruit te gooien overtuigen zij jou ervan dat niet te doen.

Stel je nu eens voor dat het eten in dit verhaal is liefde en de kinderen zijn de verschillende delen in jou. Als je geïdentificeerd bent met de eerste ouder, die de magische keuken heeft dan hoef je niet verder te lezen. Want als je alle delen in jezelf onvoorwaardelijk aanvaard en liefheb ( omdat ze in jou aanwezig zijn) dan word je niet aangetrokken tot valse beloften van bepaalde mensen. En als je de juiste partner vind dan zullen jouw kinddelen niet zo afhankelijk, eisend, beschermend, of gemakkelijk gekwetst zijn waardoor ze steeds drama creëren of je toestaat dat er misbruik van je gemaakt word. In plaats daarvan, hou je van je partner op al zijn of haar verschillende manieren. Het verrijkt je ervaring van intimiteit. Je bent er zeker van dat als j e gekwetst voelt dat je er zult zijn voor de kinderen in jou en ervoor zult zorgen.

Maar zoals de meeste mensen heb je waarschijnlijk van je ouders en anderen waar je mee omgaat geleerd om bepaalde delen in jezelf te verbannen. De kelder in jouw bewustzijn is gevuld met kwetsbare kinderen die schreeuwen om liefde en aandacht. Omdat ze zo weinig aandacht van jou krijgen zijn ze geobsedeerd om iemand te vinden die ze kan redden.

Waar kan je de magische keuken vinden? Een oneindige bron van liefde waar al je delen uit kunnen putten? Het is de plek waar we meestal vergeten te kijken: Je Zelf.

Het is niet zo dat je niet veel van je partner kunt ontvangen. Het is echter alleen mogelijk als je een liefdevolle relatie hebt met alle delen in jezelf.  Het is belangrijk te leren hoe je de verzorger kunt zijn voor de delen in jezelf. Je partner kan daarbij behulpzaam zijn en jullie intimiteit kan zich daardoor verdiepen.

( Vrij vertaald van Don Mike Ruiz) .

Liefs Rene 

Ps. .Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vind.  Kan ik jou  helpen met vragen die je hebt? Stel ze mij en ik zal ze proberen te beantwoorden.

 

Schrijf me in voor inspiratie

2 thoughts on “

  1. in mijn proces was het op een gegeven moment echt een openbaring dat je het ook moeilijk mocht hebben in een relatie, ik had totaal geen weet van de onvervulde behoeftes en verlangens en angsten. ik snapte niet waarom het zo moeilijk was. daarna kwam er pas ruimte om echt mijn deel te zien en te leren ontdekken en ontmoeten. nu vele jaren later ben ik dankbaar voor alles wat relaties mij gespiegeld hebben.
    het is niet vanzelf gegaan !!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *